Overgang naar nieuwe ISO 14001:2015 norm

In 2018 is het zover: alle ISO 14001-gecertificeerde organisaties moeten dan over zijn naar de nieuwe ISO 14001:2015-norm. Bent u nog gecertificeerd tegen de (oude) ISO 14001:2004-normversie? Dan is dit het juiste moment om de transitie door te maken zodat u weer helemaal up-to-date bent! Wij van De Vaart hebben reeds vele transities begeleidt en kunnen u hierbij dus wederom uitstekend van dienst zijn. Door onze kenmerkende werkwijze zorgen wij ervoor dat uw managementsysteem voldoet aan de normeisen en tegelijkertijd praktisch en werkbaar is. Zoals u van ons gewend bent!

Wat verandert er voor ISO 14001?

De nieuwe ISO 14001:2015-norm brengt een aantal veranderingen met zich mee.
Wij lichten er drie voor u uit:

  • In de nieuwe norm staat risicobeheersing centraal waarbij organisaties uitgedaagd worden om de behoeften en verwachtingen van alle belanghebbende in kaart te brengen en te monitoren. Hierdoor heeft u meer grip op de kansen en bedreigingen voor uw organisatie. Daarnaast geeft dit u de handvaten om uw milieumanagementsysteem gerichter te verbeteren en de gewenste resultaten te behalen.
  • De levenscyclus analyse van de producten dient te worden meegenomen in de milieuaspecteninventarisatie. Het is dus belangrijk dat we ook de milieuaspecten waarin de keten en na ons in de keten in kaart brengen. Hierbij moeten we dan ook bepalen of we hier iets mee kunnen en willen doen.
  • Er wordt in de nieuwe norm meer nadruk gelegd op het plannen en beheersen van veranderingen. Hierdoor verlopen wijzigingen van de werkprocessen en het milieumanagementsysteem meer gestructureerd.

Wat kan De Vaart voor u betekenen?

Met onze pragmatische werkwijze maken wij uw organisatie weer helemaal gereed voor hercertificering tegen de nieuwe ISO 14001:2015-norm. Dit betekent dat wij enerzijds het bestaande systeem zullen doorlopen en daarnaast alle veranderpunten oppakken zodat u weer helemaal up-to-date bent en aan alle normeisen voldoet. Voor het uitvoeren van de transitie zal een adviseur bij u op locatie komen waarbij wij uitgaan van een totale werkduur van ongeveer drie dagen.

Indien u de transitie naar de nieuwe norm nog moet maken en hierbij ontzorgd wilt worden, dan kunt u contact met mij opnemen. Samen kunnen we dan een plan van aanpak opstellen om de transitie soepel en effectief door te voeren. Mocht u verder nog vragen over de transitie hebben dan beantwoord ik die uiteraard graag.

Neem contact op met ons voor meer informatie. U kunt ons bellen op +31 (0)10 26 88 015 of mailen naar info@devaart.nl.