Wat is EcoVadis?

EcoVadis is een onafhankelijke organisatie die het beleid van bedrijven beoordeelt op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Het EcoVadis-label wordt in meer dan 95 landen erkend en jaarlijks worden bedrijven in meer dan 150 verschillende sectoren geëvalueerd. Het is een uitstekende manier om je organisatie te vergelijken met anderen in de sector waarin je organisatie actief is. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om gemakkelijk je behaalde MVO score te delen met klanten en zo de MVO prestaties aantoonbaar te maken.

Met EcoVadis kan je aantonen dat je bedrijf zich bezighoudt met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Deze onafhankelijke organisatie beoordeelt je MVO-praktijken aan de hand van meerdere internationale normen. Organisatieadviesbureau De Vaart biedt advies en begeleiding bij het behalen van de gewenste EcoVadis erkenning, bijvoorbeeld Goud of Zilver.

Je leest hieronder meer over EcoVadis, wat het voor je organisatie betekent en wat Organisatieadviesbureau De Vaart daarbij kan betekenen. Wil je meer diepgaande informatie? Maak een vrijblijvende afspraak met één van onze ervaren adviseurs.

Voordelen EcoVadis

Het behalen van een EcoVadis certificaat kan enorme – zowel externe als interne – voordelen opleveren:

Externe voordelen

Een belangrijke reden om je organisatie te laten evalueren door EcoVadis, is de sterk toenemende vraag naar EcoVadis vanuit aanbestedingen. Overheden vinden het belangrijk dat hun leveranciers aandacht hebben voor MVO thema’s. Met EcoVadis kan je organisatie aantonen dat het zich daadwerkelijk bezighoudt met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Interne voordelen EcoVadis

Wellicht nog belangrijker dan de externe voordelen, brengt een EcoVadis evaluatie ook diverse interne voordelen op. De evaluatie geeft de handvatten om eens kritisch naar de eigen organisatie te kijken en verbetering door te voeren. Op die manier ben je als organisatie in staat om continu te blijven verbeteren. Denk aan zaken zoals:

  • Is er een duidelijke strategie op het gebied van MVO en is deze correct uitgerold binnen het bedrijf?
  • Is onze organisatiestructuur logisch en is voor iedereen duidelijk wat er van hem/haar wordt verwacht?
  • Zijn onze (werk)processen rondom MVO efficiënt?

Bij interne voordelen van een EcoVadis certificaat, gaat het onder andere om:

  • het continu verbeteren van de bedrijfsvoering op het gebied van MVO
  • het krijgen van inzicht in hoe de organisatie op de vlakken milieu, maatschappij, ethiek en leveringsketen scoort en deze score kunnen vergelijken met concurrenten
  • het aantonen van de stappen die de organisatie neemt op het gebied van MVO
  • het bepalen van prioriteiten voor verbetering
  • het biedt handvatten om de organisatie en processen structureel en continu te verbeteren
content temporary

Hoe behaal je een EcoVadis certificaat?

Het EcoVadis-evaluatieproces verloopt via een vragenlijst. Je registreert je bedrijf eerst online. Bij de registratie vul je alle gegevens over het bedrijf in, waaronder de bedrijfssector, de grootte en de landen waarin de organisatie actief is. Het is belangrijk om bij de registratie alle gegevens nauwkeurig in te vullen, want de vragenlijst wordt op basis hiervan op maat samengesteld. Er is dus geen standaard EcoVadis vragenlijst.

Organisatieadviesbureau De Vaart kan helpen en begeleiden bij het invullen van de online vragenlijst en de beantwoording. Afhankelijk van het niveau dat gewenst wordt te behalen kijken we samen naar een praktische invulling van de eisen. Hoe lang dit duurt is vooral afhankelijk van het niveau dat je organisatie wil behalen. Maar ook van de beschikbaarheid van de gevraagde informatie en documenten. Zo kan het invullen van de vragenlijst enkele uren tot enkele dagen duren.

De deskundigen van EcoVadis analyseren de antwoorden en bewijsstukken die wij samen hebben opgestuurd. Ze beoordelen de organisatie vervolgens op basis van internationale normen zoals de Global Reporting Index (GRI), ISO 26000 en Global Compact. De resultaten worden gecombineerd op een Scorecard voor je bedrijf, waar je online toegang tot hebt. Deze scorekaart kan je overigens ook gemakkelijk delen via het online portaal van EcoVadis. Op deze manier hebben je klanten inzicht in de prestaties van je bedrijf.

Wat kan je van De Vaart verwachten?

Bij Organisatieadviesbureau De Vaart kan je terecht voor certificeringadvies en organisatieadvies. Wij begeleiden je bij jouw vraagstukken naar een oplossing die écht werkt voor jouw specifieke situatie. Er is geen sprake van een standaard werkwijze, maar we werken volgens een op maat gemaakt plan voor de organisatie.

In het geval van certificeringsadvies, volgen we niet standaard de eisen van de norm. We volgen de behoeften en wensen van jouw organisatie en zorgen er vervolgens voor dat je daarmee ook voldoet aan de norm, met als resultaat: het gewenste certificaat. Maar het belangrijkste resultaat gaat verder dan dat. De processen – intern en extern – zullen beter verlopen, je blijft interne efficiëntieslagen maken en kostenbesparingen worden mogelijk gemaakt.

Onze medewerkers hebben nu de mogelijkheid om zich te specialiseren als EcoVadis Practitioner, waarbij ze diepgaande kennis en vaardigheden ontwikkelen op het gebied van duurzaamheidsbeoordelingen en -verbeteringen. Het EcoVadis Practitioner Certificaat biedt medewerkers de expertise om deze duurzaamheidstransformatie binnen hun organisatie te leiden en te bevorderen.

Wil je meer weten over onze werkwijze? Klik dan hier.

Onze werkwijze

neem contact op

Direct contact met één van onze adviseurs.

Bel naar 010 26 88 015 of stuur een mail naar info@devaart.nl en stel je vraag geheel vrijblijvend.

Scorecards EcoVadis

De algemene score van EcoVadis (0-100) weerspiegelt de kwaliteit van het systeem van duurzaamheidsmanagement van je bedrijf op het moment van de beoordeling.

De criteria voor Scorecards staan gepubliceerd op de website van EcoVadis.

Begeleiding bij EcoVadis certificering

Je kunt kiezen voor de ontzorgvariant – waarbij wij het voortouw nemen en de vragenlijst voor je invullen en de bijbehorende documenten voor je verzamelen – of voor de variant waarbij je alleen een stukje begeleiding wilt en zelf het evaluatieproces doorloopt.

Onze service stopt niet bij begeleiding van het invullen van de vragenlijst. Samen met jou en je medewerkers zorgen we ook voor de implementatie van de benodigde oplossingen. We werken altijd vanuit het bedrijfsbelang. We zien de organisatie als klant, niet de directeur of een individu. Natuurlijk worden de dagelijkse werkzaamheden zo min mogelijk belemmerd.

EcoVadis medaille: 1 jaar geldig

EcoVadis consultants met ruime ervaring

De consultants van De Vaart hebben een relevante HBO of WO opleiding genoten. Doordat we allerlei verschillende soorten bedrijven in ons klantenbestand hebben, beschikken ze over een brede basiskennis. Je krijgt altijd een consultant toegewezen die bij jou en je bedrijf past. Dit doen we voor een optimale samenwerking tussen jou, je medewerkers en onze organisatie. Periodiek bespreken we met onze consultant de voortgang zodat we de kwaliteit van het project kunnen waarborgen. Indien wenselijk kunnen we een tweetal consultants inzetten voor je organisatie.

Informatie en advies over EcoVadis

Heb je nog vragen over EcoVadis? Neem contact op met één van onze adviseurs door te bellen naar 010 26 88 015 of mail naar info@devaart.nl om te horen wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen. Onze adviseurs voorzien je graag en geheel vrijblijvend van het juiste advies.

Wij helpen je graag meer grip te krijgen op je organisatie.