VCA staat voor VGM Checklist Aannemers (waarbij VGM staat voor “Veiligheid, Gezondheid en Milieu”). De VCA veiligheidsnorm is ontwikkeld om de veiligheidsrisico’s die ontstaan in risicovolle werkomstandigheden te verkleinen. Door middel van deze norm borgt een organisatie dat zij in haar bedrijfsvoering structureel aandacht aan de veiligheid en gezondheid van haar medewerkers besteedt, alsook aan het milieu.

Waarom een VCA persoonscertificaat?

Een VCA persoonscertificaat is voor zowel uitvoerende  als leidinggevende medewerkers een essentieel onderdeel van de VCA bedrijfscertificering. Alle operationele medewerkers moeten, wil een organisatie een VCA bedrijfscertificaat behalen, hun VCA diploma hebben. Uitvoerende medewerkers moeten hun VCA Basis certificaat hebben en de leidinggevenden moeten hun VCA VOL certificaat hebben.

Daarnaast toont een VCA persoonscertificaat aan dat de medewerker voldoende veiligheidstraining heeft genoten en dat de organisatie veiligheid en gezondheid van hun medewerkers een integraal onderdeel van hun bedrijfsvoering heeft gemaakt.

De internettraining

Met de VCA internettraining van De Vaart kunt u eenvoudig uw VCA opleiding volgen. Vanachter iedere computer met een internetverbinding doorloopt u in uw eigen tempo de VCA cursus. De VCA cursus bestaat uit frisse en interactieve cursusmodules, waarmee u in slechts 6 uur alle stof doorloopt. Het VCA cursuspakket bestaat uit de volgende onderdelen:

 • interactieve VCA modules;
 • VCA kennistoetsen;
 • VCA proefexamens (onbeperkt);
 • VCA handboek (naslagwerk);
 • schriftelijk VCA examen;
 • VCA-certificaat en -pas.

Na de inschrijving, via onze website, ontvangt u direct inlogcodes om te starten met uw VCA cursus. De voordelen van de online VCA opleiding zijn:

 • voor een lage prijs een complete VCA cursus incl. examen;
 • een zeer hoog slagingspercentage;
 • geen wachttijden, meteen beginnen;
 • altijd een VCA examen bij u in de buurt;
 • geen reis- en verletkosten.

Het VCA examen

Het VCA examen is een officieel landelijk examen. Het examen is op maar liefst 33 locaties in Nederland te volgen. Er is altijd een VCA examen op korte termijn op een VCA examen locatie bij u in de buurt. VCA examen in Zuid-Holland met de gehele Europoort, Botlek en Maasvlakte, Noord-Holland, Zeeland, Brabant, Utrecht, Limburg, Overijssel, Drenthe, Groningen, Friesland, Gelderland, Flevoland.

Alle examens hebben een starttijd tussen 15:00 uur en 20:30 uur, en worden in de Nederlandse taal afgenomen.

Anderstalige examens, voorlees examens en VIL VCU (Veiligheid Checklist Uitzendbureaus) examens moeten minimaal twee weken van tevoren worden aangemeld. Daarnaast geldt voor voorlees en anderstalige examens een toeslag.

Het VCA certificaat (of dit nu VCA Basis of VCA VOL is) is vervolgens 10 jaar geldig.

Kosten

De kosten voor de VCA internettraining inclusief examen en certificaat bedragen slechts € 149,-.
De prijs per los VCA examen inclusief certificaat en veiligheidspas in creditcard formaat: € 89,00 exclusief BTW.

Opgeven voor VCA opleidingen en VCA examens

Wilt u iemand opgeven voor een VCA opleiding of VCA examen klik dan op VCA kalender.

Vragen over VCA opleidingen

Heeft u nog vragen over VCA opleidingen, dan kunt u natuurlijk direct contact met ons opnemen. U kunt ons bellen op +31 (0)10 26 88 015 of mailen naar info@devaart.nl. Onze adviseurs voorzien u graag en geheel vrijblijvend van het juiste advies.