MKB wacht minder lang op geld van grote klanten

Leestijd: 2 minuten

Per 1 juli 2022 is de betalingstermijn van het grootbedrijf verandert van 60 naar 30 dagen. Dit is goed nieuws voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) met grote klanten, omdat u als ondernemer door deze wetswijziging minder lang hoeft voor te financieren.

Voor de ondernemer in het midden- en kleinbedrijf is het daarom belangrijk om inzicht te hebben in welke grote klanten tot deze categorie behoren. We spreken van een groot bedrijf als deze onderneming:

  • meer dan 250 fte in dienst heeft of;
  • een netto omzet heeft van meer dan €50 miljoen en een balanstotaal van meer dan €43 miljoen

De genoemde getallen gelden voor alle partner- en verbonden ondernemingen in Nederland en het buitenland.

Vanaf 1 juli geldt een wettelijke betaaltermijn van maximaal 30 dagen, ook als u onderling tot andere afspraken bent gekomen.

Voordeel én kansen voor u als ondernemer

Aangezien MKB-ondernemingen een kwetsbare positie hebben ten opzichte van grotere partijen, brengt deze wetswijziging voordelen mee voor het MKB. MKB-ondernemingen hebben bijvoorbeeld minder alternatieve bronnen van geld, maar er is vaak ook sprake van een afhankelijke relatie tot grote ondernemingen. Door de ongelijkwaardige onderhandelingspositie, zijn MKB-ondernemingen in het verleden genoodzaakt geweest om in te stemmen met langere betalingstermijnen om een klant niet te verliezen. Met tot gevolg dat de financiële positie onder druk komt te staan.

Deze wetswijziging per 1 juli 2022 draagt dus bij aan het vergroten van het werkkapitaal voor het MKB. Onze ervaring is dat door interne processen goed in te richten, het werkkapitaal optimaal gemaakt kan worden. Bijvoorbeeld door tijdig te factureren en openstaande facturen actief na te bellen.

Benieuwd of uw proces op dit punt al optimaal is ingericht? Neem contact op met één van onze ervaren adviseurs door te bellen naar 010 26 88 015 of mail naar info@devaart.nl om te horen wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen. Wij helpen u graag meer grip te krijgen op uw organisatie.