Veilig thuiswerken: de do’s en don’ts

Leestijd: 2 minuten

Met de huidige corona crisis zijn we allemaal genoodzaakt zoveel mogelijk thuis te werken. Buiten het feit dat dit voor de meeste van ons sowieso al wennen is liggen er ook nog andere risico’s op de loer. Lees hieronder daarom meer hoe u ervoor kunt zorgen dat ook uw medewerkers veilig thuis kunnen werken.

Informatiebeveiliging als uw werknemers thuiswerken

Aangezien thuiswerken nu toch echt moet, en dit sowieso vaker een trend is, is het belangrijk om te kijken of u wel voor goede informatiebeveiliging gezorgd heeft. We weten bij de Vaart dat, wanneer uw werknemers thuiswerken, het ontzettend belangrijk is dat gegevens veilig bewaard en gedeeld worden. In dit blog vertellen we u daarom meer over hoe de informatiebeveiliging ook bij thuiswerken gewaarborgd blijft.

Zorg dat al uw werknemers aan de slag kunnen

Het is ontzettend belangrijk dat u zorgt voor de benodigde netwerkcapaciteit om het grote aantal thuiswerkers te kunnen bedienen. Denk hierbij aan de IT-infrastructuur, maar ook de telecominfrastructuur. Beoordeel ook goed welke medewerkers écht op kantoor moeten zijn voor de ondersteuning van de IT-voorzieningen. Dwing ook het gebruik van een veilige verbinding naar het bedrijfsnetwerk af Met bijvoorbeeld een beveiligde VPN verbinding, encryptiemogelijkheden of andere veilige thuiswerkoplossingen.

Informeer uw werknemers goed

Zorg dat uw werknemers goed weten hoe ze een beveiligde verbinding opzetten en hoe ze het best veilig werken. Zorg dat de organisatierichtlijnen rond informatiebeveiliging. up-to-date zijn en bekend zijn bij de medewerkers, inclusief het gebruik van hard- en software en het eventuele gebruik van privé IT-voorzieningen. Informeer uw medewerkers ook over het ontvangen van phishingmails en valse e-mails. Het is bekend dat criminelen graag de meest actuele ontwikkelingen (zoals het coronavirus) gebruiken door het versturen van phishingmails of het verspreiden van malware. Wanneer u of een van uw werknemers een malafide e-mail ontvangen moeten ze dit melden bij de beheerorganisatie. Bovendien is het altijd verstandig om niet te klikken op links in e-mailberichten en geen onbekende bijlagen te openen. Zorg dus ook dat uw medewerkers dit soort emails of berichten weten te herkennen en weten hoe ze hier mee om dienen te gaan!

Wat kunnen uw medewerkers doen?

Uw medewerkers moeten ten eerste gebruik maken van een vertrouwd en beveiligd (wifi)netwerk. Bovendien zal alles wat trager werken, doordat er capaciteitsproblemen kunnen ontstaan. Ook moeten uw werknemers bewust omspringen met informatie thuis en welke zaken ze bespreken in berichtenapps of tijdens een videoconferentie. Thuiswerken betekent niet dat de beveiligingsmaatregelen die normaal op kantoor vanzelfsprekend zijn, nu niet meer relevant zijn. Zorg er dus ook voor dat uw medewerkers alle mogelijkheden hebben om veilig thuis te kunnen werken en vooral ook weten hoe dit te doen.

thuiswerken dos donts

Bel ons voor advies!

Als u meer wilt weten over informatiebeveiliging nu iedereen thuiswerkt, adviseren we u graag. Neem gerust contact met ons op via het formulier op de website. U kunt natuurlijk ook mailen naar info@devaart.nl of bellen naar 010-2688015.