Combineren van Ecovadis en ISO 9001

Leestijd: 4 minuten

Wilt u als bedrijf ook maatschappelijk verantwoord ondernemen? Of bent u opzoek naar kwaliteitsmanagement?
We merken dat veel van onze klanten die streven naar een EcoVadis certificaat ook veel baat hebben bij het behalen van een ISO 9001 certificering. Hoewel deze certificaten twee verschillende programma’s zijn, bieden ze samen tal van voordelen voor uw organisatie. In dit artikel zullen we beide certificeringen kort toelichten en daarna verder ingaan op de voordelen van het combineren van deze certificaten. Als uw bedrijf duurzaamheid en kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan, dan is het zeker de moeite waard om verder te lezen en te overwegen om deze certificaten te combineren.

Combineren van EcoVadis en ISO 9001 certificaat

Wij zien bij veel van onze klanten die voor een EcoVadis certificaat gaan, dat een ISO 9001 certificering ook veel meerwaarde heeft en diverse voordelen oplevert. Daarom delen we in dit artikel graag onze tips om een EcoVadis certificaat te combineren met een ISO 9001 certificaat.

Hierbij is het belangrijk op te merken dat EcoVadis en ISO 9001 twee verschillende certificeringsprogramma’s zijn. EcoVadis is gericht op duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), terwijl ISO 9001 gericht is op kwaliteitsmanagement. Het behalen van beide certificeringen kan echter diverse voordelen bieden voor een organisatie. We lichten hieronder zowel EcoVadis als 9001 kort toe, waarna de voordelen van de combinatie verder behandeld wordt.

Wat is het EcoVadis certificaat?

EcoVadis is een onafhankelijke organisatie die zich richt op de evaluatie en monitoring van de duurzaamheidsprestaties van bedrijven over de hele wereld. Het biedt een wereldwijd erkend platform voor het beoordelen van de MVO-prestaties van leveranciers en biedt bedrijven een gestandaardiseerde manier om de duurzaamheid van hun toeleveringsketens te meten, te beoordelen en te verbeteren.

EcoVadis gebruikt een methode voor duurzaamheidsbeoordeling die is gebaseerd op 21 criteria die zijn gegroepeerd in vier thema’s:

  1. Milieu;
  2. Sociale praktijken (arbeids- en mensenrechten)
  3. Ethiek;
  4. (Duurzame) inkooppraktijken.

Elk van deze criteria wordt beoordeeld aan de hand van een reeks vragen en indicatoren, waarbij het belang van elk criterium wordt afgestemd op het type bedrijf en de sector waarin het opereert.

De beoordeling wordt uitgevoerd door een team van duurzaamheidsexperts en de resultaten worden samengevat in een EcoVadis-certificaat. Het certificaat is een wereldwijd erkende indicator van de MVO-prestaties van een bedrijf en wordt gebruikt door bedrijven om hun duurzaamheidsprestaties te vergelijken met die van hun concurrenten en om te laten zien dat zij zich inzetten voor duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Oftewel, EcoVadis biedt bedrijven een gestandaardiseerde manier om de duurzaamheid van hun toeleveringsketens te meten, te beoordelen en te verbeteren, en het EcoVadis-certificaat is een erkende manier om de duurzaamheidsprestaties van een bedrijf te meten en te vergelijken.

Combineren certificaten: van EcoVadis naar ISO 9001

Als een organisatie al een EcoVadis-certificaat heeft behaald, betekent dit dat zij al processen en procedures hebben opgezet en geïmplementeerd, met name gericht om duurzaamheid en MVO te bevorderen. Dit is zeer nuttig bij het behalen van een ISO 9001-certificering, omdat het bedrijf al ervaring heeft met het implementeren van een managementsysteem met processen en procedures, naast het voldoen aan de eisen van een certificering.

Wat houdt een ISO 9001 managementsysteem in?

ISO 9001 is een internationale norm voor kwaliteitsmanagement die door bedrijven wordt gebruikt om hun kwaliteitsmanagement te verbeteren. Het biedt een gestructureerde aanpak voor het implementeren en onderhouden van processen en procedures om de kwaliteit van producten en diensten te waarborgen én te verbeteren.

Het belang van ISO 9001 voor een bedrijf ligt in het feit dat het helpt om klanttevredenheid te verbeteren door te zorgen voor betrouwbare en consistente producten of diensten, wat op zijn beurt weer kan leiden tot een verbeterde reputatie en groei van het bedrijf. ISO 9001 kan ook helpen bij het verminderen van kosten door processen te stroomlijnen en fouten te verminderen, wat bijdraagt aan de financiële resultaten van een organisatie. Bovendien kan het helpen bij het naleven van wettelijke vereisten en het verminderen van aansprakelijkheidsrisico’s. Om over te gaan van een EcoVadis-certificaat naar een ISO 9001-certificaat, moet de organisatie ervoor zorgen dat hun bestaande kwaliteitsmanagementsysteem aan de ISO 9001-standaard voldoet. Dit kan onder meer door het opzetten van kwaliteitsdoelstellingen, het documenteren van procedures en processen, het monitoren van klanttevredenheid, en het implementeren van continue verbeteringsprocessen inhouden. Zaken die tijdens het EcoVadis traject reeds uitgevoerd zijn.

Voordelen combineren EcoVadis en ISO 9001

De voordelen van het behalen van ISO 9001-certificering naast het EcoVadis-certificaat zijn onder meer:

  1. Verbeterde kwaliteitsmanagementprocessen: ISO 9001 vereist dat een bedrijf een kwaliteitsmanagementsysteem implementeert dat gericht is op het identificeren en oplossen van problemen en het verbeteren van de bedrijfsprocessen. Dit kan leiden tot meer efficiëntie en kwaliteitsverbetering van de producten en diensten die het bedrijf levert.
  2. Verhoogde klanttevredenheid: ISO 9001 is gericht op het verbeteren van de klanttevredenheid door het verhogen van de kwaliteit van producten en diensten. Klanten zijn vaak op zoek naar bedrijven die aantoonbaar kwalitatief hoogwaardige producten en diensten leveren, wat kan worden aangetoond door middel van ISO 9001-certificering.
  3. Competitief voordeel: ISO 9001-certificering kan een concurrentievoordeel bieden omdat het aantoont dat het bedrijf zich richt op kwaliteitsmanagement en klanttevredenheid. Dit kan nuttig zijn bij het werven van nieuwe klanten en het behouden van bestaande klanten.
  4. Internationale erkenning: ISO 9001-certificering is internationaal erkend en kan nuttig zijn voor bedrijven die internationaal actief zijn of willen zijn. Dit kan bijvoorbeeld helpen bij het verkrijgen van nieuwe zakelijke kansen in het buitenland.

Kortom, het behalen van ISO 9001-certificering naast het EcoVadis-certificaat kan voordelen bieden voor een organisatie. Hoewel het behalen van ISO 9001-certificering na het behalen van het EcoVadis-certificaat enige inspanning kan vereisen, kan het ook belangrijke voordelen opleveren voor een organisatie, zoals verbeterde kwaliteitsmanagementprocessen, verhoogde klanttevredenheid, een concurrentievoordeel en internationale erkenning.

Daarnaast heeft de organisatie reeds de processen en procedures in kaart gebracht bij het behalen van de EcoVadis medaille. Door deze stappen tijdens het EcoVadis traject te nemen, is de organisatie al een groot deel op weg naar een ISO 9001 managementsysteem. Deze stap vraagt daarom een minimale inspanning, voor het maximale resultaat van een ISO 9001 kwaliteitsmanagementsysteem.

Is jouw organisatie van plan om een EcoVadis en/of ISO 9001 certificaat te behalen? Wij adviseren en begeleiden je hier graag bij. Neem contact op met één van onze ervaren adviseurs door te bellen naar 010 26 88 015 of mail naar info@devaart.nl om te horen wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen. Wij helpen je graag meer grip te krijgen op je organisatie.