8d83a0bc46b23d81824698f9c84c

ISO 45001 ziet bijna het daglicht!

VCA vs. OHSAS 18001

In Nederland is de VCA norm niet weg te denken. Het nadeel van deze norm is dat zijn populariteit beperkt blijft tot Nederland en België. Is er dan geen internationaal equivalent? Jazeker, deze is er al jaren, de OHSAS 18001. Echter horen wij hier in Nederland minder over, ik vermoed voornamelijk vanwege het feit dat ondernemend Nederland erg gesteld is op zijn VCA norm. Dit terwijl de OHSAS 18001, voor de veiligheidsbeheersing, in veel gevallen beter “past” binnen een bedrijf dat de VCA.

De reden is dat het sterke punt van de VCA norm gelijk ook zijn zwakte is. Het is een eenduidige zwart- wit checklist . Je hebt wel of niet je maandelijkse werkplekinspecties gehouden, je hebt wel of geen VCA opleiding voor je personeel. Dit terwijl de OHSAS 18001 meer een management systeem is, zoals we deze ook kennen van de ISO 9001. Er wordt meer intelligentie en meer maatwerk van een bedrijf verwacht. We moet nadenken over de risico’s en hier stemmen we de maatregelen op af. Dat betekent dat het soms niet relevant is om maandelijkse werkplekinspecties uit te voeren, maar om op een andere wijze invulling te geven aan de toezicht taak of in andere frequenties. Een VCA opleiding is alleen nodig als het voor de risico’s van het bedrijf relevant is (of als de opdrachtgever het verplicht stelt natuurlijk). OHSAS zal dus meer toegespitst zijn op de organisatie zelf. Iets wat we bij De Vaart alleen maar toejuichen, alleen die zaken die toegevoegde waarde hebben binnen het functioneren van een bedrijf.Al met al meen ik dat OHSAS 18001 een goed alternatief kan zijn voor een VCA bedrijfscertificaat.

OHSAS 18001 versus NEN ISO 45001

Om het implementeren van dit alternatieve veiligheidsmanagementsysteem te vereenvoudigen is men op hoog niveau bezig om de OHSAS 18001 om te bouwen naar een ISO norm, dit zal de 45001 worden. Het grote voordeel hiervan is dat deze dezelfde High Level Structure (HLS) zal krijgen als de ISO 9001 (kwaliteit) en de ISO 14001 (milieu). Hierdoor is het integraal opzetten binnen een organisatie een stuk eenvoudiger en zijn de te plukken vruchten mooier en lekkerder. De planning is dat deze ombouw eind 2017 afgerond moet zijn. Interesse? Vraag uw De Vaart adviseur naar de status!

 

banner

Uw naam (*)

Uw email (*)

Telefoonnummer (*)

Uw bericht

captcha

Ik ga akkoord met de privacy verklaring.

Organisatieadvies

Organisatieadviesbureau De Vaart uit Bleiswijk. Adviseurs die u niet alleen van praktisch, goed advies voorzien, maar u tevens ondersteunen bij implementatie…

Lees verder

Referenties

Scanlaser BV

Scanlaser heeft voor de iso-certificering 9001 en 14001 een aantal jaar gewerkt met een managementsysteem dat op zich voldeed. Toch groeide de behoefte aan meer flexibiliteit. Het managementsysteem van De Vaart leek in die behoefte te voorzien. Met enthousiaste en energieke ondersteuning van Matthijs van Iersel hebben we de overstap gemaakt. We zijn blij met Lees meer >>

Bekijk alle referenties
<< Vorige
Volgende >>
Terug naar boven
BEL ONS