Wanneer is een wachtwoord echt veilig?

Leestijd: 3 minuten

Het kiezen van een goed wachtwoord

Natuurlijk wilt u ervoor zorgen dat de informatie op uw digitale apparaten goed beveiligd is. Dat doet u onder andere door het instellen van een veilig wachtwoord. Maar hoe zorgt u er nu voor dat u ook echt een veilig wachtwoord kiest? De Vaart geeft u in dit blog enkele tips om te kiezen voor een wachtwoord dat niet zomaar ontcijferd kan worden. Heeft u meer hulp nodig op het gebied van informatiebeveiliging, bijvoorbeeld voor het behalen van een certificaat voor informatiebeveiliging? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij helpen u graag om uw kans van slagen te vergroten.

Wachtwoord tips die u altijd zou moeten gebruiken

Er zijn enkele standaard wachtwoord tips waar u altijd mee aan de slag kunt, en die ervoor zorgen dat uw gegevens goed beveiligd zijn. Wij zetten ze voor u op een rij:

  • Het wachtwoord heeft nooit te veel tekens. Hoe meer tekens, hoe veiliger. Een wachtwoord met 8 willekeurige kleine letters hebben sommige internetcriminelen al in een paar minuten gekraakt. Wij raden een minimum van 12 tekens aan.
  • Gebruik een mix van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens. Voor veel sites en programma’s is dit al een voorwaarde.
  • Gebruik in plaats van een wachtwoord, een wachtzin. Die is moeilijker te raden. Bijvoorbeeld: IkHeb18BoekenOverChina#@!.
  • Gebruik geen persoonlijke informatie in uw wachtwoord (of wachtzin) zoals een geboortedatum, naam of adres.
  • Kies voor uw wachtzin geen spreekwoord of bekende zin.

Uw wachtwoorden onthouden

Wanneer u een goed wachtwoord gekozen heeft, is het natuurlijk belangrijk dat u ze ook kunt herinneren. Wij raden het zeer af om overal hetzelfde wachtwoord voor te kiezen. Dat is namelijk erg onveilig. U kunt de wachtwoorden ook opschrijven en ze ergens veilig in huis opbergen. Het probleem hierbij is dat u de wachtwoorden dan niet kunt gebruiken wanneer u niet thuis bent, tenzij u ze onthouden heeft. Daarom raden we aan om een veilige wachtwoordmanager te gebruiken.veilig wachtwoordZo heeft u altijd toegang tot uw wachtwoorden, en het enige wat u hoeft te doen is een veilig wachtwoord te onthouden. Veilige wachtwoordmanagers die u zou kunnen gebruiken zijn bijvoorbeeld: LastPass, 1Password en Dashlane.

Wachtwoord regelmatig veranderen

Ten slotte is het belangrijk om regelmatig uw wachtwoorden te veranderen. Wij raden aan om dit minimaal een keer per jaar te doen. Wanneer u ze te vaak verandert bestaat de kans dat u de wachtwoorden niet meer kunt onthouden, dus het is belangrijk dat u niet vergeet om ze op te schrijven, of in de wachtwoordmanager aan te passen. Met tweefactorauthenticatie maakt u het nog veiliger. Naast het wachtwoord moet u uzelf dan ook nog op een andere manier identificeren, zoals door middel van een sms of mail. Wij raden aan om tweefactorauthenticatie op alle kritieke systemen / omgevingen aan te zetten

Certificaat voor informatiebeveiliging

Wilt u ook aan kunnen tonen dat uw informatiebeveiliging op en top in orde is? Dat doet u met de juiste certificeringen. De Vaart ondersteunt u met het behalen van certificaten, waaronder de ISO 27001 certificering en/of NEN 7510, maar wij geven ook advies over hoe u uw gegevens nog beter kunt beveiligen. Wilt u onze hulp inschakelen? Neem dan contact op door een bericht achter te laten via het formulier hier op de site. U kunt ons ook telefonisch bereiken via 010-2688015 of een mail sturen naar info@devaart.nl. Wij helpen u met het beveiligen van uw gegevens.