Veiligheidsladder vanaf 2021 verplicht voor aanbesteding in de bouw

Leestijd: 2 minuten

Verplichting van de Veiligheidsladder

Het werken in de bouw is zeker niet zonder risico’s. Helaas gebeuren er nog altijd relatief veel ongevallen. Daarom wordt vanaf 2021 een certificaat voor de Veiligheidsladder in de bouw verplicht. Op deze manier wordt het veiligheidsbewustzijn gestimuleerd. De verplichting tot VHL certificering komt vanuit de ondertekenaars van de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB), waar steeds meer bedrijven zich bij aansluiten. Moet u ook de certificering voor de Veiligheidsladder in 2021 halen? De Vaart weet alles over de Veiligheidsladder, en begeleidt u graag met het certificeringsproces.

Wat is de Veiligheidsladder?

De Veiligheidsladder is een manier om het veiligheidsbewustzijn binnen een bedrijf te meten. Het stuurt het bedrijf aan om veilig te handelen. Het is een beoordelingsmethode van 5 treden. In 2021 wordt de Veiligheidsladder gehanteerd in de bouwbranche. Zo wordt het veiligheidsbewustzijn inzichtelijk, meetbaar en vergelijkbaar gemaakt. In de gehele keten wordt het veiligheidsbewustzijn verhoogd, want niet alleen de opdrachtgevers moeten zich laten certificeren, maar ook opdrachtgevers. Dit zou moeten leiden tot minder ongevallen in de bouw.

tips veiligheid werkvloer

Stijging van bedrijfsongevallen

Recente cijfers van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW) hebben aangetoond dat het aantal bedrijfsongevallen nog altijd stijgt. In de bouwsector vinden jaarlijks nog erg veel ongevallen plaats. Helaas worden veel van deze ongevallen veroorzaakt door onveilig handelen van medewerkers. Gebrekkige communicatie en een verkeerde afstemming kunnen hier de oorzaak van zijn. Daarom is het zo belangrijk een organisatie het veiligheidsbewustzijn verhoogt.

Bewustzijn voor veiligheid beïnvloeden

Het veiligheidsbewustzijn, en het veiligheidsgedrag is wat de GCVB met het invoeren van de Veiligheidsladder in 2021 wil beïnvloeden. De invoering zal niet meteen in één keer gebeuren. In 2021 is de certificering voor de tweede trede van de Veiligheidsladder vereist. de derde trede is pas in 2023 vereist. De vijf treden geven het ontwikkelingsniveau aan waarin het bedrijf zich bevindt:

  1. Pathologisch: wat niet weet wat niet deert
  2. Reactief: verandergedrag is ad-hoc en van korte duur
  3. Berekenend: veiligheidsregels worden belangrijk gevonden
  4. Proactief: veiligheid heeft een hoge prioriteit en wordt continue verbeterd
  5. Vooruitstrevend: veiligheid is volledig geïntegreerd in alle bedrijfsprocessen

In 2021 is dus trede 2 verplicht, maar u beslist zelf op welk niveau u wilt certificeren!

Meer informatie over uw situatie

Wilt u weten hoe u zich kunt certificeren voor een bepaalde trede? Wilt u meer informatie over de Veiligheidsladder, of wilt u zich door een specialist van De Vaart laten begeleiden? Neem dan contact op door hier op de site het contactformulier in te vullen, te bellen naar 0102688015 of een mailtje te sturen naar info@devaart.nl. Haal ook op tijd uw certificering voor de Veiligheidsladder met de hulp van De Vaart!